Infraroodverwarming en zonnepanelen: een logische combinatie?

Infraroodverwarming en zonnepanelen: een logische combinatie?

Bij Heatings ontvangen we talloze vragen over de combinatie van infraroodverwarming en zonnepanelen, en of dit een verstandige keuze is, evenals de vraag hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. We streven ernaar om op deze prangende kwesties in te gaan en onze lezers van bruikbare antwoorden te voorzien. Uiteraard begrijpen we dat er situaties zijn die maatwerk vereisen, waarbij een specialist kan helpen met berekeningen en advies op maat.

Is het verstandig om zonnepanelen en infraroodverwarming te combineren?

Zeker weten! De synergie tussen zonnepanelen en infraroodverwarming is buitengewoon effectief en past perfect binnen een duurzame benadering van verwarming.

In onze voortdurende zoektocht naar verminderde uitstoot en een CO2-neutrale omgeving, is elektrificatie van cruciaal belang. Dit houdt in dat we apparaten die momenteel nog draaien op fossiele brandstoffen, zoals olie (laten we niet vergeten dat veel landen om ons heen nog steeds afhankelijk zijn van olieverwarming), kolen en gas, moeten vervangen door elektrische alternatieven zoals warmtepompen, bodemwarmte en infraroodverwarming. We bevinden ons midden in een overgangsperiode, en infraroodverwarming kan op een eenvoudige manier zorgen voor comfortabele warmte op specifieke locaties in je huis, terwijl de centrale verwarming (op gas, vloerverwarming, of zelfs een warmtepomp) enkele graden lager kan worden gezet, waardoor aanzienlijke besparingen op energiekosten mogelijk zijn.

Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen is vaak een uitstekend idee vanuit zowel duurzaamheidsoogpunt (een mooiere wereld) als financieel perspectief (minder kosten). Het principe is simpel: hoe meer van de opgewekte zonne-energie je direct in je eigen woning gebruikt, hoe beter dit is voor je winstgevendheid en de belasting van het openbare elektriciteitsnet wordt verminderd. Zonnepanelen produceren elektriciteit, terwijl infraroodpanelen elektriciteit verbruiken - deze twee gaan dus perfect hand in hand!

Het is echter belangrijk om rekening te houden met seizoensinvloeden. Verwarming wordt vooral gebruikt tijdens koude seizoenen en 's avonds, wanneer de zonne-energieproductie minder intens is of zelfs afwezig is. Het grootste verschil wordt vaak waargenomen in december, waarin zonnepanelen slechts 10% tot 20% van hun vermogen leveren in vergelijking met de piekmaanden mei tot juli. Dit kan wellicht niet voldoende zijn om al je elektrische apparaten, waaronder de infraroodverwarming, van stroom te voorzien. In dit geval vult je energieleverancier het aan, maar je kunt er ook voor kiezen om groene energie af te nemen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor infraroodverwarming en wat kan ik verwachten van mijn bestaande zonnepanelen?

Dit is een haalbare en praktische optie!

Het vereist wat technische overwegingen, vooral als we de seizoensgebonden invloeden in beschouwing nemen. Maar aangezien de meeste mensen niet precies weten wat het vermogen is van hun zonnepanelen of van de infraroodverwarming die ze willen installeren, willen we een voorbeeld geven op basis van een veelvoorkomende situatie:

Stel dat je in een redelijk goed geïsoleerd rijtjeshuis belangrijke hotspots extra comfortabel wilt verwarmen met infraroodverwarming, waarbij de centrale verwarming enkele graden lager wordt ingesteld, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op energiekosten. Deze comfortabel verwarmde plekken bevinden zich doorgaans in de woonkamer, de badkamer en de keuken. Drie infraroodpanelen hebben samen een vermogen van 1650 watt. Ze worden alleen ingeschakeld tijdens de koude maanden wanneer mensen aanwezig zijn, meestal gedurende gemiddeld 3 uur per dag, gedurende 4 koude maanden. Op basis van deze gegevens zal het jaarlijkse verbruik van deze infraroodpanelen ongeveer 600 kWh bedragen. In Nederland zijn doorgaans 1 tot 2 zonnepanelen op een plat of hellend dak voldoende om het jaarlijkse stroomverbruik voor je infraroodverwarming zelf op te wekken. Als er schaduw is of als je oudere zonnepanelen hebt die minder efficiënt zijn (en soms kleiner van formaat), kun je veilig uitgaan van 2 tot 4 zonnepanelen om je verwarming van stroom te voorzien. In beide gevallen lijkt het dus haalbaar!

Als je overweegt om je centrale (gas)verwarming volledig te vervangen, zal je waarschijnlijk meer infraroodverwarming nodig hebben, en mogelijk een warmtepomp. In dat geval raden we je aan om advies op maat te vragen bij een specialist.

Maak hier een ontwerp van je infraroodverwarming voor thuis en check hoeveel zonnepanelen je daarvoor nodig hebt. 

Terug naar blog